Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Огляд MODECOM FreePC: «комп'ютерів на флешці» стає все більше
17:45
Огляд MODECOM FreePC: «комп'ютерів на флешці» стає все більше

Цього року компанія Intel представила дуже цікавий варіант «комп'ютера-на-платі» - ультракомпактний Compute Stick. Розміром і формою він найбільше схожий на досить вже поширені медіаплеєри на Android, виконані у форм-факторі «HDMI-стика» ... от тільки працює він під управлінням повноцінної Windows 8.1. З референсної версією такого комп'ютера ми вже познайомилися в травні цього року, тепер прийшла пора подивитися, як виглядає Compute Stick у виконанні стороннього виробника, а точніше - польської компанії MODECOM.

 

Комплектація

Modecom FreePC поставляється в невеликій коробці з білого картону - зазвичай в такій упаковці чекаєш побачити нову модель смартфона (причому далеко не найбільшою діагоналі), але аж ніяк не справжній ПК. На упаковці, крім зображення самого комп'ютера (на жаль, не в натуральну величину), щільно розташувалися логотипи технологій, компаній і нагород, а також короткі технічні характеристики пристрою.

Крім власне ПК, в коробці можна знайти короткий посібник користувача, блок живлення, а також два корисних кабелю - подовжувач HDMI (для більш зручного підключення FreePC до роз'єму в моніторі або телевізорі) і перехідник для підключення USB-пристроїв до порту micro-USB.

 

Дизайн і компоновка


Розміри FreePC складають 99.6х37.6х9.6 мм - таким чином, мікро-ПК від MODECOM виявляється навіть менше референсного Intel Compute Stick (якщо точніше, на 3 мм коротше і на 2.4 мм тонше). При цьому FreePC точно так само є закінченим «системним блоком», якому для перетворення на повноцінний комп'ютер не вистачає лише монітора і клавіатури / миші.

Корпус Free PC виконаний з чорного глянсового пластика, на якому тут же залишаються відбитки пальців. Втім, оскільки він, швидше за все, буде розташовуватися позаду монітора (чи телевізора) і не стане зайвий раз попадатися користувачеві на очі, назвати це скільки-небудь істотним недоліком можна.
Всі роз'єми зосереджені на бічних гранях, лише на верхній панелі можна розгледіти невеликий індикатор харчування. З протилежного боку знаходиться роз'єм HDMI - пристрій можна підключати до монітора або безпосередньо, або, якщо доступ до відеовходу у нього утруднений, через прикладений HDMI-подовжувач.

На одній з бічних граней знаходиться роз'єм micro-USB для підключення зовнішніх пристроїв (накопичувачів, клавіатури / миші і т.д.) і кардрідер microSD для збільшення обсягу внутрішньої пам'яті. На другий бічній грані можна знайти повнорозмірний USB-роз'єм, ще один micro-USB (для підключення блоку живлення) і кнопку включення. Для вентиляції «нутрощів» FreePC використовуються зовсім невеликі прорізи на обох бічних гранях - відзначимо, що у Intel Compute Stick решітки для відводу нагрітого повітря були помітно більше.

На жаль, отримати харчування по HDMI (точніше, MHL) цей пристрій не може, тому використання зовнішнього живлення є обов'язковим. Оптимальним, зрозуміло, буде комплектний 10-ватний блок живлення (5В, 2А) зі звичним роз'ємом micro-USB, однак при бажанні можна спробувати живити його і від роз'ємів USB, розташованих на телевізорі / моніторі (якщо, звичайно, вони можуть забезпечити необхідну потужність ). Відзначимо, що в рідного БП довжина кабелю відносно невелика (115 см), так що користувачеві доведеться подбати про наявність вільної розетки в радіусі його досяжності.

 

Платформа


Апаратна платформа FreePC, що недивно, повторює таку у Intel Compute Stick.

Тут також встановлений процесор Intel Atom Z3735F сімейства Bay Trail-T. Це чотирьохядерна модель SoC з базовою частотою 1,33 ГГц, яка під навантаженням може прискорюватися до 1,83 ГГц. В цілому, це типова модель, використовувана для планшетів на базі платформи Intel. Трохи більш швидкісні версії даного сімейства також застосовуються і для доступних моделей компактних ноутбуків.

Вбудоване відеоядро Intel HD Graphics включає 4 виконавчих блоку, при цьому частота GPU може варіюватися в межах 311-664 МГц. Контролер пам'яті Intel Atom Z3735F дозволяє використовувати 2 ГБ в одноканальному режимі (DDR3L-1600). Саме такий обсяг ОЗУ встановлений в MODECOM FreePC.

Система також оснащена вбудованим флеш-накопичувачем eMMC ємністю 16 ГБ (Kingston S10016). За роботу з бездротовими мережами відповідає контролер Realtek RTL8723BS, що забезпечує зв'язок по Wi-Fi 802.11bgn (1 × 1, 150 Мб / c) і Bluetooth 4.0.

На розглянутій модифікації MODECOM FreePC спочатку встановлена ​​операційна система Windows 8.1 c Bing. При цьому використовується 32-бітова версія ОС, що цілком логічно, враховуючи доступний обсяг оперативної пам'яті.

 

Продуктивність і нюанси використання


Продуктивності MODECOM FreePC цілком вистачає для використання в якості «інтернет-машинки» - хоча, слід зазначити, наявність всього двох гігабайт оперативної пам'яті не дозволить йому комфортно себе почувати, коли користувач відкриє в Chrome пару десятків вкладок з важкими сайтами. Для типових офісних завдань - редагування текстових документів, електронних таблиць і т.д. - Цій конфігурації теж цілком достатньо.

Як ігрову систему, зрозуміло, використовувати MODECOM FreePC не вийде - потужності його вбудованої графіки буде достатньо тільки для простих казуальних проектів. Зате з відтворенням відео він справляється вже набагато краще. І якщо Youtube-ролики в 1080p60 йому даються важко (періодично спостерігаються посмикування і немає тієї плавності, яку очікуєш від відео на 60 кадрів / сек, при цьому завантаження процесора знаходиться в районі 90%), то звичайне HD-відео при використанні апаратного декодування відтворюється без проблем.

Як бачимо, в плані підтримки апаратного декодування у цієї системи все в порядку. Крім того, за підтримки DXVA вона легко справляється з відеопотоками з будь-яким, самим «важким» бітрейтом (з внутрішнього накопичувача без проблем програвалося тестове відео 160 Мб / c, з зовнішнього набирає чинності обмеження на пропускну здатність USB 2.0, але все одно, до 100 Мб / с жодних проблем не спостерігалося). У світлі чого використання MODECOM FreePC в якості медіаплеєра може стати однією з основних сфер його застосування - особливо після установки програмного медіацентру Kodi (раніше відомого під назвою XBMC) і підключення до нього бездротового контролера - геймпада або гіроскопічного пульта ДУ. У такому випадку він стає відмінною альтернативою поширеним нині Android-медіаплеєрів, виконаним в аналогічному форматі - адже на відміну від них, FreePC працює під управлінням десктопной Windows 8.1 і є таким чином ще і повноцінним ПК.

Як говорилося вище, обсяг вбудованого накопичувача складає всього 16 ГБ - при тому, що в Intel Compute Stick було вдвічі більший простір, і навіть тамтешніх 32 гігабайт було відверто мало. Тут же, за вирахуванням резервного розділу (необхідного для відновлення системи) і об'єму, зайнятого під ОС Windows 8.1, користувачеві залишається лише 5 ГБ - цього настільки мало, що, наприклад, нам не вдалося навіть інсталювати бенчмарки 3DMark і PCMark 8 - на локальному диску просто не вистачило місця для розпакування тимчасових файлів інсталяторів. Загалом, можливість розширення вбудованої пам'яті за допомогою карт microSD в даному випадку буде більш ніж затребувана.

Що стосується продуктивності внутрішнього накопичувача, то його швидкісні показники невисокі, але цілком прийнятні, особливо для диска, встановленого в ПК настільки компактного формату. Якщо ж порівнювати його результати з Intel Compute Stick, то можна побачити, що в цьому плані використовується в MODECOM FreePC накопичувач від Kingston дещо поступається референсному влаштуванню (в якому був встановлений диск Samsung).

Зате в плані можливостей по підключенню додаткової периферії MODECOM FreePC виглядає дещо виграшніше - у Intel Compute Stick, нагадаємо, був лише один повнорозмірний USB 2.0. Тут же ми бачимо, крім такого ж порту, ще один micro-USB - разом з доданим кабелем-перехідником він дає, по суті, ще один повноцінний роз'єм USB 2.0. Таким чином, до FreePC можна без всяких «танців з бубном» підключити одночасно клавіатуру і мишу, а в разі використання бездротового комплекту (які зазвичай працюють через один загальний ресивер) - звільнити один порт USB для, скажімо, флеш драйву. Ну а якщо двох портів виявиться мало - їх кількість легко збільшити за допомогою будь-якого USB-концентратора (правда, в такому випадку FreePC виявиться вже зовсім обплутаний проводами і остаточно загубиться на тлі увіткнених в нього пристроїв).

На відміну від Intel Compute Stick, оснащеного вентилятором, в MODECOM FreePC використовується пасивне охолодження. У підсумку працює пристрій абсолютно безшумно, проте температурні режими тут виявляються дещо іншими - так, в просте температура процесора склала 52-55 градусів, під навантаженням ж вона піднімалася до 75-80 (у Intel Compute Stick, нагадаємо, ці показники становили 45-50 і 60 градусів, відповідно).

Підсумки


Як і слід було очікувати, відмінностей у MODECOM FreePC від референсного дизайну небагато: по суті, лише пасивна система охолодження, додатковий USB-роз'єм так вдвічі менший обсяг внутрішнього накопичувача. Трохи більш висока в порівнянні з Intel Compute Stick частота пам'яті дозволила йому показати кілька більш високий бал в бенчмарку Cinebench, а використання трохи більше повільного флеш-накопичувача - змусила поступитися в тесті CrystalDiskMark; втім, різниця в продуктивності виявилася зовсім несуттєвою в обох випадках, і користувач цього напевно не відчує. А ось що абсолютно точно не пройде для нього непоміченим, так це обсяг вільного простору - 5 ГБ, як показала практика, буває недостатньо навіть для установки одного великого додатки, так що покупка додаткової карти пам'яті в даному випадку є обов'язковою.

Враховуючи, що продуктивності MODECOM FreePC цілком вистачає для звичайних завдань, що виникають перед домашнім користувачем (за винятком хіба що ігор), сферу його використання можна варіювати в широких межах - від побудови на його базі повноцінного медіацентру, підключеного до телевізора і керованого за допомогою бездротового контролера , і до «портативного ПК», який можна просто кинути в кишеню і підключитися в будь-якому місці, де є зайвий монітор і клавіатура / миша.

Cподобалось:
+ Мініатюрні розміри
+ Windows 8.1
+ Достатня для більшості завдань продуктивність
+ 2 порти USB
+ Пасивне охолодження

Не сподобалося:
- Дуже маленький об'єм внутрішньої пам'яті
- Відчутний нагрів корпусу під навантаженням

Джерело: http://itc.ua/articles/obzor-modecom-freepc-kompyuterov-na-fleshke-stanovitsya-vse-bolshe/

Переглядів: 1245 | Додав: LinuxFun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Категорії розділу
Новини світу Orange Pi [9]
В цій категорії зібрано всі новини зі світу Orange Pi
Вхід на сайт
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 8
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0