Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Огляд міні-ПК Lenovo ideacentre Stick 300
18:09
Огляд міні-ПК Lenovo ideacentre Stick 300

Ідея комп'ютерів у вигляді «флешки», схоже, «пішла в народ» - після випуску компанією Intel «референсної» версії Intel Compute Stick (див. Наш огляд) вже кілька компаній представили свої варіанти таких пристроїв. У нашій редакції встиг побувати польський міні-ПК від MODECOM, тепер же прийшла черга подивитися на «комп'ютер-на-платі» від Lenovo.

Комплектація


ideacentre Stick 300 поставляється в невеликій акуратній коробці, на якій можна знайти технічні характеристики пристрою і схему його підключення. Всередині, крім самого міні-ПК, також виявляються блок живлення, кабель USB - micro-USB, подовжувач HDMI і керівництво користувача. Як бачимо, комплектація в цілому стандартна для такого типу пристроїв - набір достатній для підключення і початку роботи (за умови, звичайно, що у вас вже є безпровідний комплект клавіатури і миші).

Дизайн і компоновка


Розміри Lenovo ideacentre Stick 300 складають 100х38х15 мм - у висоту і ширину він приблизно такий же (плюс-мінус міліметр), що і розглянуті нами раніше міні-ПК від Intel і MODECOM, але зате помітно товщі. Так, за цим параметром він а 3 мм більше Intel Compute Stick і на цілих 5 мм (тобто в півтора рази) - чим MODECOM FreePC.

Корпус виконаний з чорного матового пластика, проте відбитки пальців на ньому з'являються з такою ж легкістю, що й на глянці - так що особливо ощадливий користувач, можливо, вважатиме за краще не відклеювати захисну плівку (тим більше що приклеєна вона настільки акуратно, що помічаєш її далеко не відразу). Втім, враховуючи, що пристрій майже напевно розташується ззаду монітора або телевізора і не буде зайвий раз попадатися на очі, назвати це скільки-небудь серйозним недоліком можна.

Всі роз'єми зосереджені на бічних гранях, на верхній панелі знаходиться індикатор активності, вентиляційна решітка та логотип виробника. Під ковпачком ховається роз'єм HDMI - пристрій можна підключати до монітора або безпосередньо, або, якщо доступ до відеовходу у нього утруднений, через прикладений HDMI-подовжувач.

На одній з бічних граней знаходиться повнорозмірний роз'єм USB 2.0 для підключення периферійних пристроїв, роз'єм micro-USB для подачі живлення і кнопка включення, на другий грані - кардрідер microSD. Також на обох гранях можна знайти невеликі вентиляційні отвори.

На жаль, отримати харчування по HDMI (точніше, MHL) цей пристрій не може, тому використання зовнішнього живлення є обов'язковим. Оптимальним, зрозуміло, буде комплектний блок живлення (5.2В, 2А) зі звичним роз'ємом micro-USB, однак при бажанні можна спробувати живити його і від роз'ємів USB, розташованих на телевізорі / моніторі (якщо, звичайно, вони можуть забезпечити необхідну потужність). Відзначимо, що в рідного БП довжина кабелю відносно невелика (1 м), так що користувачеві доведеться подбати про наявність вільної розетки в радіусі його досяжності.

 

Платформа


Апаратна платформа Lenovo ideacentre Stick 300 ніяких несподіванок не приносить - даний міні-ПК, як і обидва розглянутих раніше, заснований на процесорі Intel Atom Z3735F сімейства Bay Trail-T. Це чотирьохядерна модель SoC з базовою частотою 1,33 ГГц, яка під навантаженням може прискорюватися до 1,83 ГГц. В цілому, це типова модель, використовувана для планшетів на базі платформи Intel. Трохи більш швидкісні версії даного сімейства також застосовуються і для доступних моделей компактних ноутбуків.

Вбудоване відеоядро Intel HD Graphics включає 4 виконавчих блоку, при цьому частота GPU може варіюватися в межах 311-664 МГц. Контролер пам'яті Intel Atom Z3735F дозволяє використовувати 2 ГБ в одноканальному режимі (DDR3L-1333). Саме такий обсяг ОЗУ встановлений в ideacentre Stick 300.

Система також оснащена вбудованим флеш-накопичувачем eMMC ємністю 32 ГБ (Kingston S10032). За роботу з бездротовими мережами відповідає контролер Realtek RTL8723BS, що забезпечує зв'язок по Wi-Fi 802.11b / g / n і Bluetooth 4.0.

На розглянутій модифікації ideacentre Stick 300 спочатку встановлена ​​операційна система Windows 8.1 c Bing. При цьому використовується 32-бітова версія ОС, що цілком логічно, враховуючи доступний обсяг оперативної пам'яті.

 

Продуктивність і нюанси використання


При першому запуску, відразу після попередньої настройки, система повідомляє про можливість безкоштовного оновлення до Windows 10 і пропонує відразу приступити до цієї процедури. Оновлення відбувається не дуже швидко, однак закінчується без яких би то не було проблем. «Свіжа» система повідомляє, що внутрішньої пам'яті доступно 24 ГБ, з них під ОС зайнята рівно половина - таким чином, користувачеві залишається лише 12 ГБ.

Швидкісні показники внутрішнього накопичувача невисокі, в цьому плані Lenovo ideacentre Stick 300 поступається Intel Compute Stick і показує результати, порівнянні з отриманими в огляді MODECOM FreePC - що не дивно, враховуючи, що в обох цих міні-ПК встановлені накопичувачі Kingston, в той час як в «референсном» пристрої від Intel використовувався накопичувач Samsung.

Як ми вже зазначали раніше, продуктивності міні-ПК на цій платформі цілком вистачає для типових офісних завдань (редагування текстових документів, електронних таблиць і т.д.), а також веб-серфінгу. Хоча наявність всього двох гігабайт оперативної пам'яті (з яких відразу після завантаження системи залишаються вільними трохи більше 900 МБ) напевно не сподобається ненажерливим браузерам начебто Chrome - при відкритті великої кількості вкладок ОЗУ швидко закінчиться.

Показані в PCMark 8 результати виявляються майже такими ж, як у Intel Compute Stick - мінімальне відставання Lenovo ideacentre Stick 300 в обох бенчмарках пояснюється, швидше за все, кілька більш повільної флеш-пам'яттю.

В якості ігрової системи він підійде лише для казуальних ігор, не пред'являють серйозні вимоги до відеосистеми. Зате з відтворенням відео він справляється набагато краще: Youtube-відео 1080p60 відтворювалося плавно і гладко, звичайне «локальне» HD-відео на підключених по USB накопичувачах при використанні апаратного декодування також програвалося без проблем.

Як бачимо, в плані підтримки апаратного декодування у цієї системи все в порядку. Крім того, за підтримки DXVA вона легко справляється з відеопотоками з будь-яким, самим «важким» бітрейтом. Це дозволяє використовувати Lenovo ideacentre Stick 300 в якості медіаплеєра - досить підключити його до телевізора і встановити програмний медіацентр, наприклад, Kodi (колишній XBMC), після чого, для більшої зручності управління, приєднати до нього будь гіроскопічний пульт ДУ з клавіатурою або ж спеціальну мультимедійну клавіатуру з вбудованим тачпадом, призначену для «диванного» використання (Lenovo, до слова, рекомендує власний Lenovo Multimedia Remote).

Обсяг вбудованого накопичувача становить 32 ГБ - стільки ж, як у Intel Compute Stick, і в 2 рази більше, ніж у MODECOM FreePC. Цього обсягу «впритул» вистачає для самої ОС та мінімального набору програм, тому користувач напевно захоче наростити внутрішню пам'ять за допомогою карти microSD.

Як і у Intel Compute Stick, в Lenovo ideacentre Stick 300 використовується активна система охолодження. Вона працює досить тихо, але під навантаженням її, зрозуміло, стає чутно - шум досить чітко помітний з відстані близько метра, але з двох-трьох в тихому приміщенні розібрати шум вентилятора вже проблематично. Температура в просте склала 58 градусів, що можна порівняти з показниками MODECOM FreePC (в якому використовується пасивне охолодження), проте під навантаженням температура зростала незначно - до 62-63 градуса (проти 75-80 у пристрою від MODECOM); максимальний результат вдалося отримати, запустивши на півгодини Furmark - при цьому температура SoC піднялася до 68 градусів, а роботу вентилятора було чітко чутно з відстані в 3-4 метри.

На жаль, у Lenovo ideacentre Stick 300 лише один повнорозмірний USB-порт, тому користувачеві, швидше за все, доведеться додатково обзавестися USB-хабом - обійтися без нього вийде лише при підключенні клавіатури / миші через один загальний ресивер (і за умови, що зовнішні накопичувачі до міні-ПК підключатися не будуть, а весь контент він буде отримувати з локальної мережі по Wi-Fi).

 

Підсумки


Познайомившись вже з третім за рахунком «комп'ютером-на-платі» на базі Intel Atom Z3735F, ми можемо констатувати, що відмінності між ними, по суті, мінімальні - в обсязі внутрішнього накопичувача (і його виробника), у кількості USB-портів, в використанні активного або ж пасивного охолодження, ну і, зрозуміло, в дизайні (хоча тут слід визнати, що всі три пристрої також виглядають дуже схожими один на одного і відрізняються головним чином логотипом виробника). При цьому версія від Lenovo виявляється набагато ближче до Intel Compute Stick, ніж пристрій від MODECOM - в плані конфігурації вони повторюють один одного майже повністю (включаючи навіть частоту пам'яті - 666 МГц, в той час як у MODECOM FreePC вона була «розігнана» до 800 МГц).

Враховуючи їх продуктивність, такі міні-ПК можна використовувати як для веб-серфінгу і звичайних офісних завдань, так і в якості підключеного до ТБ медіацентру. Крім того, завдяки ультракомпактним розмірами Lenovo ideacentre Stick 300 можна знайти і більш екзотичне застосування - наприклад, в якості «кишенькового» ПК, який можна носити з собою і підключатися на будь-якому робочому місці, де є вільні монітор і клавіатура з мишею.

Сподобалось:
+ Невеликі розміри
+ Windows 8.1 з можливістю оновлення до Windows 10
+ Достатня для більшості завдань продуктивність

Не сподобалося:
- Невеликий обсяг внутрішньої пам'яті
- Відчутний шум вентиляторів під сильним навантаженням
- Тільки один порт USB

Джерело: http://itc.ua/articles/obzor-mini-pk-lenovo-ideacentre-stick-300/

Переглядів: 1134 | Додав: LinuxFun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Категорії розділу
Новини світу Orange Pi [9]
В цій категорії зібрано всі новини зі світу Orange Pi
Вхід на сайт
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 8
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0