Головна » 2015 » Вересень » 30 » Огляд Intel Compute Stick- повноцінний ПК розміром з флешку.
19:16
Огляд Intel Compute Stick- повноцінний ПК розміром з флешку.

Експериментуючи з форматами обчислювальних систем компанія Intel представила ультракомпактну платформу Обчислити палицею. Повноцінний ПК з чотирьохядерним процесором, контролером бездротових мереж, внутрішньою пам'яттю і ОС Windows 8.1 на борту виконаний у вигляді великого брелока. Що це, сміливий експеримент виробника або народження нового формату обчислювальних систем? Давайте подивимося, чого варто очікувати від подібного ПК.

Компактні системи, схожі за габаритами з великими флеш-брелоки вже не є великою екзотикою. Подібні платформи на базі чіпів з архітектурою ARM і ОС Android / Хром ОС вже деякий час представлені на ринку. А ось ПК такого форм-фактора з процесором x86 і операційною системою Windows, 8.1 ми дійсно бачимо вперше. І не дивно, що таке рішення запропонувала саме компанія Intel, яка останнім часом все активніше розвиває напрямок мініатюрних обчислювачів.

Комплект поставки
Система поставляється в акуратній досить компактній коробці.

У комплекті пропонується зовнішній блок живлення потужністю 10 Вт (5В, 2А) з набором перехідників для різних стандартів електричних розеток, подовжувач HDMI (20 см), інструкція користувача і купон на річну підписку McAfee AntiVirus Plus.

 

Дизайн і компоновка

Отже, Intel Обчислити Дотримуйтеся має габарити 103 × 37 × 12 мм. Система пропонується у вигляді закінченого рішення. Все, що потрібно для роботи ПК - екран з інтерфейсом HDMI та периферія для управління (клавіатура / миша).

Корпус системи виконаний з пластика чорного кольору. При цьому верхня панель має глянсове покриття. Звичайно, в цьому випадку очей чіпляється за такі нюанси зовнішнього декору, але рівно те ж роблять і відбитки пальців, які неминуче залишаються на такій поверхні. Особливих дизайнерських вишукувань тут немає. Найчастіше цей комп'ютер буде приховано від очей власника, тому навіть у зовнішній конструкції системи в першу чергу все підпорядковано функціональності пристрою.

На верхній панелі відразу можна виділити дві зони з гратами для виведення нагрітого повітря, через одну з яких проглядається мініатюрний вентилятор. У центральній частині розміщено велике і добре читається логотип Intel Inside. Ближче до верхньої кромки розташований індикатор активності, запалюють синім під час роботи системи.

На лівій грані «стіки» розташована клавіша включення, роз'єм мікро-USB для підключення зовнішнього блоку живлення, а також повноформатний порт USB 2.0, який можна використовувати для під'єднання будь периферії.

На правій панелі розташований слот для установки карт пам'яті Micro SD об'ємом до 128 

Зі зворотного боку Intel Compute Stick ніяких елементів немає. Майже всю панель займає наклейка з допоміжною інформацією.

На нижней панели расположен коннектор HDMI.

Все что нужно сделать для подключения Intel Compute Stick – подсоединить его к соответствующему порту монитору/телевизора. Из-за особенностей формы корпуса, очевидно, что не все устройства позволят напрямую подключить ПК. В таких случаях очень пригодится комплектный гибкий удлинитель HDMI. К сожалению, видеоинтерфейс не может обеспечить питание Compute Stick, потому для работы системы необходим дополнительный внешний источник. Для этих целей используется 10-ваттный БП (5В, 2А) с привычным разъемом micro-USB. Кабель USB от БП имеет длину 95 см, потому желательно, чтобы в пределах досягаемости имелась свободная электрическая розетка. Теоретически запитать систему можно даже от разъемов USB, расположенных на телевизоре/мониторе, но лишь в том случае, если эти порты могут обеспечить необходимую мощность.

Платформа

У Intel Compute Stick встановлений процесор Intel Atom Z3735F сімейства Bay Trail-T. Це чотирьохядерна модель SoC з базовою частотою 1,33 ГГц, яка під навантаженням може прискорюватися до 1,83 ГГц.

Дані чіпи використовують архітектуру Silvermont і виробляються за нормами 22-нанометрового техпроцесу. Тепловий пакет CPU - менше 4 Вт, при цьому SDP становить 2,2 Вт В цілому, це типова модель, використовувана для планшетів на базі платформи Intel. Трохи більш швидкісні версії даного сімейства також застосовуються і для доступних моделей компактних ноутбуків.

Вбудоване відеядро Intel HD Graphics включає 4 виконавчих блоку, при цьому частота GPU може варіюватися в межах 311-664 МГц.

Контролер пам'яті Intel Atom Z3735F дозволяє використовувати 2 ГБ в одноканальному режимі (DDR3L-1333). Саме такий обсяг ОЗУ встановлений в розглянутій модифікації Intel Compute Stick. Система також оснащена вбудованим флеш-накопичувачем eMMC ємністю 32 ГБ (Samsung MBG4GC). За роботу з бездротовими мережами відповідає контролер Realtek RTL8723BS, що забезпечує зв'язок по Wi-Fi 802.11bgn (1 × 1, 150 Мб / c) і Bluetooth 4.0.

На розглянутій модифікації Intel Compute Stick спочатку встановлена ​​операційна система Windows 8.1 c Bing, яку очевидно можна буде безболісно оновити до Windows 10 після її анонсу. При цьому використовується 32-бітова версія ОС, що цілком логічно, враховуючи доступний обсяг оперативної пам'яті.

 

Продуктивність і нюанси використання.

Очевидно, що продуктивність системи в даному випадку визначає використовуваний процесор. В цілому ми вже неодноразово розглядали можливості ПК і планшетів на базі чіпів сімейства Intel Bay Trail. Як свідчить один із слоганів виробника, використовуваних для Compute Stick, «ми зменшили габарити системи, але не її продуктивність». І це так і є насправді. Для початку трохи результатів синтетичних тестів.

Результати цілком очікувані. Так, швидкісні показники не вражають уяву, особливо в частині графічних можливостей. У цьому зв'язку дуже б хотілося побачити Compute Stick на базі 14-нанометрових чіпів Chery Trail, які стали ще економічніше, трохи продуктивніше й отримали інтегровану графіку 8-го покоління (Gen 8) з 12 обчислювальними модулями і підтримкою DirectX 11.2. На жаль, ці SoC компанія представила тільки в березні, тоді як Inte Compute Stick були анонсовані ще на січневій CES 2015. Напевно ми побачимо нові процесори у складі «обчислювальних паличок», але вже наступної генерації.

Можливостей нинішньої системи цілком достатньо для досить широкого кола завдань. Немає жодних проблем з тим, щоб відкрити кілька важких сторінок зі складною версткою. Хоча особливо старатися тут теж не варто. Браузери вимагають все більшого обсягу оперативної пам'яті, а при наявності всього 2 ГБ ОЗУ, доводиться стримувати апетити. Інакше чуйність системи знижується. Compute Stick впевнено справляється з офісними додатками. Серйозні об'ємні проекти навряд чи з'явиться ідея обробляти на такій системі, але порівняно нескладні документи можна редагувати цілком комфортно.

Ігрові здібності Intel Compute Stick невеликі. Вбудоване графічне ядро забезпечить комфортний рівень кадрів / c лише в нескладних казуальних проектах. Куди впевненіше компактний ПК виглядає у вигляді універсального медіа-програвача.

Список відеоформатів, для яких підтримується апаратне декодування, досить переконливий. За підтримки DXVA система легко справляється з потоками, що мають бітрейт аж до 100 Мб / c.

При використанні Intel Compute Stick слід раціонально підходити до вибору використовуваних додатків та переліку завдань, які ставляться перед системою. Тут в цілому працюють ті ж підходи і принципи, що і для мобільних систем з базовою продуктивністю. Можна намагатися працювати з шарами в Photoshop або почати монтувати відео, але справа це невдячна. Кожній задачі свій інструмент.

Розглянута версія Intel Compute Stick оснащується накопичувачем eMMC об'ємом 32 ГБ. При цьому частина диска виділена під резервний розділ, необхідний для можливості відновлення системи. Вагому частину накопичувача спочатку займає Windows 8.1 Bing. Після першого запуску, до оновлення операційної системи та встановлення додаткових додатків, у розпорядженні власника системи залишається приблизно 19,5 ГБ вільного місця на диску. Як показує практика, такі обсяги займаються дуже швидко. Дискову підсистему можна розширити, додатково встановивши флеш-карту Micro SD об'ємом до 128 ГБ.

Що стосується продуктивності внутрішнього накопичувача, то його швидкісні показники швидше очікувані для eMMC - не дуже швидко, але цілком стерпно, особливо для диска, встановленого в ПК настільки компактного формату.

Для підключення додаткової периферії Intel Compute Stick пропонує один повноформатний порт USB 2.0. З одного боку, чудово вже те, що він в принципі є на платформі таких габаритів, з іншого - одного роз'єму USB недостатньо для багатьох ситуацій. Приклади починаються з неможливості підключити звичні провідні мишку та клавіатуру. Очевидно, що в цьому випадку варто заздалегідь подбати про бездротовому комплекті. Хоча, і тут не без нюансів. Для наборів з радіомодулем необхідно підключити до системи зовнішній ресивер, який власне і займають єдиний USB-роз'єм. Периферія, підключається по Bluetooth в даному випадку, мабуть, переважніше. Але тут важливо не продешевити - найдоступніші миші / клавіатури з Bluetooth нерідко страждають посередньої чуйністю в процесі роботи.

Радикально питання з підключенням периферії тут вирішує USB-хаб на 4-8 додаткових порту. Тут також варто врахувати, що USB-порт на Compute Stick пропонує силу струму до 500 мА, тобто сумарна потужність підключених споживачів не повинна перевищувати 2,5 Вт Підключити до хабу відразу кілька зовнішніх жорстких дисків і дротову периферію не вийде. Для подібного обважування потрібен активний USB-хаб з додатковим харчуванням. Такий пристрій кардинально вирішує завдання, але для нього потрібно ще одна електрична розетка, та й у цілому, в такій конфігурації вже дещо змінюється топологія платформи. Замість простого компактного рішення ми отримуємо розгалужену систему з масою додаткових проводів, що вимагає для роботи вже три вільні розетки.

Енергоспоживання, шум і нагрів.

У режимі спокою «крихітка» з встановленим в USB-роз'єм ресивером бездротового комплекту споживає близько 3-3,5Вт. При відсутності навантаження система охолодження працює в пасивному режимі, а SoC нагрівається до 45-50С. Після деяких активностей, коли температура процесора досягає 60 градусів, запускається вентилятор. Швидкість його обертання відомими утилітами зареєструвати не вдалося. Суб'єктивно відчувається, що частота обертання змінюється в певному діапазоні залежно від нагрівання процесора. Під час максимального навантаження на обчислювальні ядра, температура CPU підвищувалася до 70 градусів.

Рівень шуму, видаваного вентилятором невисокий, але в тихій домашній обстановці, якщо стик підключений до робочого монітора, почути його не складно. Якщо ж система підключено до телевізора, встановленому на відстані 2-3 метрів від користувача, то наявність вентилятора точно не повинно бентежити. Це ж справедливо і для роботи в офісному приміщенні. Звичайно, ідеальним варіантом було б використання пасивної системи охолодження, що дозволила зняти всі питання з рівнем видаваного шуму. Але, як бачимо, Intel зробила ставку на ефективне відведення тепла і безпечний температурний режим роботи системи.

Під навантаженням на блоки CPU і GPU енергоспоживання системи становить близько 8-9 Вт, тоді як під час перегляду HD-відео споживання Compute Stick на рівні 5-6 Вт Це не 20-30 Вт які вимагають системи класу NUC. Різниця досить відчутна, але саме цього ми й очікували від ПК настільки компактного форм-фактора і економічною апаратної платформи.

Ціна.

Intel Compute Stick буде представлена ​​у двох модифікаціях. Версія з 2 ГБ оперативної пам'яті, накопичувачем на 32 ГБ і операційною системою Windows 8.1 with Bing на американському ринку вже пропонується за $ 149. Модель з Linux Ubuntu 14.04 LTS обійдеться в $ 110, однак така версія буде оснащуватися 1 ГБ ОЗУ і внутрішнім диском місткістю 8 ГБ. Ціна порівняно невисока, але в той же час це і не ультрабюджетной рішення. У зароджується сегменті обчислювальних «стіків» вартість має велике значення. Порядок цін інший і $ 20-30 - це вже суттєва різниця. До вартості пристрою також слід додати суму, необхідну на покупку комплекту миша / клавіатура, а якщо збираєтеся активно використовувати додаткову периферію, то і без покупки USB-хаба не обійтися.

Роблячи вибір саме в бік систем «брелочная» формату, потрібні досить вагомі аргументи і виправдану модель використання надкомпактної платформи, тому як трохи більше дорогі міні-ПК пропонують більш широку функціональність.

Підсумки:

Intel Compute Stick дозволяє перетворити будь-який телевізор або монітор з HDMI-виходом на повноцінну систему, придатну для роботи. З звичної операційною системою і набором необхідних додатків. При вигляді рішень, подібних Intel Compute Stick, особливо відчувається прогрес обчислювальних систем. Можливості ПК для якого не так давно потрібен був класичний системний блок, тепер реалізовані в брелоку, втрачає в кишені сорочки. Так, звичайно, подібний «стик» повноцінно не замінить собою десктоп або ноутбук і на роль єдиного комп'ютера в будинку він точно не претендує. Тим не менш, при порівняно невеликих витратах він може перетворити великий телевізор в ще один обчислювач, що справляється з повсякденними завданнями і мережевими активностями, а також дозволяє переглядати відео різних форматів і злегка розважити себе казуальними іграми.

Intel Compute Stick - це перша ітерація виробника в цьому сегменті. Платформа поки не ідеальна, як мінімум є цілком певні параметри, які хотілося б поліпшити. Звичайно, стільки компактне рішення має свої нюанси використання, але якщо в вас живий дух технічного авантюризму, то такий ПК буде вельми цікавий навіть як об'єкт для експериментів. Разом з тим, простота підключення і споконвічна готовність системи до роботи дозволяє не обмежувати коло потенційних власників Intel Comppute Stick лише ентузіастами.

Сподобалося

+ Дуже компактні розміри

+ Продуктивність достатня для повсякденних завдань

+ Наявність повноформатного порти USB

+ Слот для флеш-карт Micro SD (до 128 ГБ)

+ Подовжувач HDMI в комплекті

+ Операційна система Windows 8.1 with Bing

Не сподобалося

- Скромні можливості вбудованої графіки

- Активна система охолодження

- Невеликий обсяг внутрішнього накопичувача

- Один порт USB 2.0

Джерело: http://itc.ua/articles/obzor-intel-compute-stick-polnotsennyiy-pk-razmerom-s-fleshku/

Переглядів: 1216 | Додав: LinuxFun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Категорії розділу
Новини світу Orange Pi [9]
В цій категорії зібрано всі новини зі світу Orange Pi
Вхід на сайт
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Яку версію Orange Pi Ви б купили?
Всього відповідей: 13
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0