Головна » 2016 » Липень » 4 » Експрес - огляд Raspberry Pi 3
07:19
Експрес - огляд Raspberry Pi 3

 

http://i0.wp.com/itc.ua/wp-content/uploads/2016/06/Raspberry-Pi-3-4-of-10.jpg    Якими в наш час тільки не бувають комп'ютери. Прогрес дійшов до того, що вони не просто поміщаються в кишеню, але можуть бути розміром з наручний годинник. Власне, «розумні» годинник і є такими комп'ютерами. 4 роки тому в продаж надійшли мініатюрні пристрої Raspberry Pi. Розміром з кредитну карту, плата з декількома роз'ємами може виконувати різні функції, від запуску медіафайлів до браузинга і невимогливих ігор. І нехай до повноцінного ПК такому гаджету далеко, є багато ентузіастів, які знайшли місце для такого комп'ютера у себе вдома. У нас в редакції побувало третє покоління «Малинки» і ось у чому його основні відмінності від минулої моделі.  

  Комплект поставки і зовнішній вигляд

Як і раніше, пристрій поставляється в маленькій коробці, усередині якої крім самого комп'ютера лежить супровідна документація. Блок живлення і інші аксесуари потрібно докуповувати окремо. Вартість самої Raspberry Pi не змінилася, так що супровідні пристрої легко обійдуть за ціною такий комп'ютер.

Зовнішній вигляд практично не змінився. Це звичайна зелена плата з роз'ємами. Тут є 4 USB для периферії, 1 Ethernet, 3,5 мм Jack, HDMI, microUSB (для харчування) і гніздо для карти microSD, на якій буде зберігатися ОС та інша інформація. 40-піновий GPIO і DSI-роз'єми теж залишилися на своїх місцях.

Окремо для пристрою можна купити корпус, якщо такий буде потрібно. Тим, хто вже встиг обзавестися пристроєм другого покоління, при оновленні можна скористатися старим каркасом, розміри пристрою залишилися незмінними.

  Відмінність Pi 3 від Pi 2

Серйозних змін не так і багато, але вони є. Перше - основний чіп. Тепер в якості процесора використовується 64-бітний чотирьохядерний процесор на базі Cortex-A53, що працює на частоті 1,2 ГГц. Обсяг ОЗУ не змінився - 1 ГБ; так само і не змінилося відеоядро.

На жаль, мені складно сказати, наскільки збільшилася продуктивність пристрою, адже раніше я не мав справи з Raspberry Pi. Але сам по собі перехід з 32-бітного процесора, на 64-бітний повинен був добре відчуватися, так ще і відеоядро працює не на частоті 250 МГц, а на 400. Так само збільшили і частоту ОЗУ з 450 МГц до 900.

Найприємнішим зміною стала поява бездротових модулів зв'язку Wi-Fi стандарту 802.11n і Bluetooth 4.1, що дозволяє користуватися периферією і підключатися до Мережі без проводів і додаткових пристроїв. Зручність використання Raspberry Pi як медіацентру, наприклад, з такими можливостями підвищиться в рази.

   Встановлення ОС

Особливих змін в установці ОС немає. Процес дуже простий і не вимагає якоїсь особливої підготовки. Для цього буде потрібно карта пам'яті microSD об'ємом мінімум 8 ГБ. На неї потрібно скопіювати інсталяційний образ (є на сайті), вставити карту в пристрій і запустити. Установник може запропонувати як установку з завантаженого образу, так і викачати систему самостійно (зажадає помітно більше часу).

Рекомендована виробником система Raspberian по чуть-чуть розвивається. Але активні користувачі порадять скористатися сторонньою системою, заточеною виключно під ті завдання, які власник спочатку собі запланував.

   Враження та висновок

Не можу сказати, що у мене були особливі очікування від Raspberry Pi. Як показує практика, приріст продуктивності все одно не дозволить користуватися пристроєм як основним комп'ютером. Звичайно, якщо мова йде про одну або кількох невимогливих завданнях, можливо, пристрій і зможе виявитися корисним. Але, на жаль, порадити такий гаджет комусь із друзів не хочеться.

Почнемо з того, що браузер працює дуже повільно. Деякі сторінки можуть завантажуватися 10 хвилин і все одно будуть «прогалини» на місцях якихось картинок. Це вже не кажучи про сервіси з потоковим відео. Вбудований офісний пакет здатний працювати, але досить часто зустрічається незрозуміла затримка; запроваджуваний може 5-10 секунд не з'являвся, а потім швидко промальовані. Звичайно, можна сказати, що є можливість створювати документи, але навряд чи я б хотів працювати на такому пристрої цілий робочий день. Дуже навряд чи. Тим більше, якщо це передбачає роботу не тільки з документом, але і з браузером, в якому буде кілька вкладок.

З іншого боку, пристрій можна використовувати як медіаплеєр. Нехай це буде не той програвач, яке ви облаштуєте для, умовно, домогосподарки, але ентузіасти явно впораються з таким завданням. Тим більше, вже є версії ОС заточені конкретно під цю задачу. Більш того, такий медіаплеєр може не просто працювати на кухні, а служити таким, наприклад, в машині. Так, це зажадає додаткових вкладень і певних навичок, але в Мережі можна знайти приклади таких робіт.

Пошукавши варіанти використання Raspberry Pi можна також зустріти такі моделі, як настінний календар, інтернет-телефон, ігровий стіл або консоль з симулятором старих ігрових платформ, веб-камеру, метеозонд і багато іншого. Дійсно, для подібного роду експериментів, пристрій недорогий і може здорово заощадити час і гроші на підготовку. Таким чином Raspberry Pi 3 все ще залишається не дешевим ПК, а розвагою для завзятих гиків. Тим, хто цінує простоту використання і швидкодія, цей гаджет не підійде. Але тим, хто любить програмувати, робити нестандартні речі і сильно захоплений інженерією, цей пристрій відмінно підійде. До того ж, для таких людей це вже добре знайомий Raspberry, але з більш потужним процесором і бездротовими інтерфейсами за все ті ж $ 35.

Джерело: http://itc.ua/articles/ekspress-obzor-raspberry-pi-3/

Переглядів: 1040 | Додав: LinuxFun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Категорії розділу
Новини світу Orange Pi [9]
В цій категорії зібрано всі новини зі світу Orange Pi
Вхід на сайт
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Яку версію Orange Pi Ви б купили?
Всього відповідей: 13
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0