Головна » 2015 » Жовтень » 14 » Експрес-огляд Banana Pro - одноплатних комп'ютерів стає більше
18:25
Експрес-огляд Banana Pro - одноплатних комп'ютерів стає більше

Одноплатні комп'ютери існують вже досить давно, проте широку популярність за межами своєї досить вузької ніші вони отримали лише з виходом знаменитого Raspberry Pi, який 3 роки тому буквально заполонив всі новинні сайти завдяки неправдоподібно низькою, як для непосвячених в тему, ціною.

Такий успіх не міг пройти непоміченим, і в підсумку виробники випустили кілька десятків різних одноплатних комп'ютерів, одним з яких і є сьогоднішній гість нашої редакції - Banana Pro. «Фруктово-ягідна» спадковість у назві простежується неозброєним оком, більше того, назва першої моделі в цій лінійці, Banana Pi, взагалі наштовхує на думки про банальне клоні. Виробник вважає його не таким, хоча серйозне подібність простежується, і не тільки в назвах - так, у них виявляються подібні компоновки друкованих плат і сумісний інтерфейс вводу-виводу (GPIO).

 

Комплектація


За замовчуванням Banana Pro поставляється в невеликій картонній коробці, в якій знаходиться лише сам комп'ютер і зовнішня антена Wi-Fi. Все інше (блок живлення з кабелем micro-USB, Ethernet-кабель, відеокабель - композитний або HDMI, карта пам'яті microSD) - користувачеві необхідно придбати окремо. З одного боку, такий підхід дозволяє максимально знизити ціну на пристрій, з іншого - не дає можливість використовувати його прямо «з коробки» і змушує користувача розщедрюватися на додаткові аксесуари у випадку, якщо в його розпорядженні немає зайвого кабелю або блоку живлення.

Дизайн і компоновка


За розмірами Banana Pro виявляється трохи більше пластикової банківської картки - 92х60 мм. На одній стороні розташовані інтерфейс вводу / виводу (GPIO), який може використовуватися для управління підключеними до Banana Pro периферійними пристроями, поєднаний аналоговий аудіо / відео вихід у вигляді міні-джека, інфрачервоний приймач для управління за допомогою пульта ДУ, два порти USB 2.0, гігабітний порт Ethernet, порт HDMI 1.4, SATA-роз'єм для підключення жорстких дисків, порт micro-USB для подачі живлення (поруч з ним знаходиться роз'єм для живлення SATA-пристроїв), ще один порт micro-USB - для підключення пристроїв USB OTG, а також кнопки включення і перезавантаження. Крім того, тут знаходяться інтерфейс LVDS / RGB / CPU для підключення LCD-панелей, паралельний 8-бітний інтерфейс для підключення камер і кнопка Uboot для використання універсального завантажувача.

Aпаратна платформа


Як вже говорилося вище, Banana Pro є оновленою версією попереднього одноплатного комп'ютера китайської компанії LeMaker - Banana Pi. Він заснований на системі-на-чіпі Allwinner A20 (sun 7i), в який входить двоядерний CPU ARM Cortex-A7, що працює на частоті до 1.2 ГГц, і GPU Mali400MP2. Оперативної пам'яті тут 1 ГБ (два модулі Hynix H5TQ4G63AFR - 4Gb DDR3 SDRAM), частина якої використовується для роботи відеосистеми. Власної внутрішньої пам'яті у Banana Pro немає.

У порівнянні з Banana Pi ця модель зазнала такі зміни: інтерфейс GPIO отримав 40 контактів (26 у Banana Pi) і є сумісним з Raspberry Pi A + / B +, замість SD-кардрідера тепер використовується microSD, плюс на плату був доданий модуль Wi-Fi 802.11 b / g / n (AMPAK AP6181). З зовсім вже косметичних відмінностей можна відзначити той факт, що тепер блакитний індикатор відображає активність кардрідера microSD (в Banana Pi він відповідав за мережеву активність).

 

Запуск і суб'єктивні враження


Banana Pro може працювати, по суті, з будь-яким дистрибутивом Linux для ARM-процесорів - якщо не вважати дрібних відмінностей в «залізі», цей комп'ютер практично повністю сумісний з Raspberry Pi. Більш того, виробник пропонує на своєму сайті вже заздалегідь підготовлені для роботи на цьому комп'ютері дистрибутиви - Lubuntu, Gentoo, Fedora, Raspbian і т.д. До недавніх пір тут була також LeMedia, яка є збіркою популярного кроссплатформенного медіацентру XBMC на базі максимально полегшеного Debian, проте на даний момент посилання на нього працювати перестали. Втім, враховуючи, що XBMC працює на чіпах Allwinner тільки за допомогою різних хаков, всерйоз розраховувати на безпроблемне створення XBMC-центру на базі Banana Pro в будь-якому випадку не варто. Також тут можна виявити Android 4.2 і заснований на Debian з ПЗ OpenMediaVault проект SimpleNAS - для побудови на базі Banana Pro домашнього NAS-сервера.

Для створення системного диска виробник рекомендує використовувати утиліту Win 32 Disk Imager (а карту пам'яті для надійності попередньо відформатувати за допомогою SD Formatter). Зауважимо, що засновані на Linux системи без проблем можуть бути записані і іншими утилітами (ми використовували Rufus), а ось для образу Android доведеться скористатися іншою програмою, рекомендованою виробником - PhoenixCard.

Встановлений на не саму швидкісну карту Raspbian показував більш ніж прийнятну продуктивність, програми запускалися швидко, якихось помітних лагів при роботі з системою не спостерігалося, FullHD-відео на Youtube також відтворювалося нормально. Так що найпростіше застосування для цієї системи - створення на його базі ультрабюджетного ПК - вже виглядає цілком реалістичним.

Установка Android виявилася не настільки елементарним завданням - на одному з комп'ютерів китайська утиліта PhoenixCard то створювала незагружаемую диск, то попросту видавала повідомлення про помилку в процесі своєї роботи. На щастя, на іншому ПК вона відпрацювала нормально, і познайомитися з Android 4.2 на Banana Pro все ж вдалося. Варто відзначити, що в даному випадку продуктивності вистачало «впритул», інтерфейс навіть в 720p-збірці не відрізнявся плавністю, а програми запускалися з відчутною затримкою, проте в цілому якихось особливих претензій до працездатності системи не виникло.

Підсумовуючи, можна відзначити, що сфера застосування Banana Pro (так само як і аналогічних одноплатних комп'ютерів) обмежується, за великим рахунком, лише фантазією користувача - наприклад, вже згадувані «ультрабюджетний» ПК або медіаплеєр, NAS-сервер, ігровий сервер (у даному ключі ці пристрої популярні для серверів Minecraft). Враховуючи можливість підключення периферії, а також управління системою через GPIO-інтерфейс, Banana Pro можна використовувати для створення самих різних пристроїв, від фотокамер і до керованих через інтернет роботів. А оскільки операційна система зберігається на карті microSD, користувач легко може обзавестися декількома картками з різними ОС для різних завдань і оперативно змінювати їх при необхідності вирішенні будь-якої специфічної завдання.

 

Підсумки


Banana Pro справляє гарне враження завдяки пристойною, як для систем такого класу, продуктивності, можливості підключення SATA-накопичувачів і вбудованому модулю Wi-Fi. Однак є тут і ложка дьогтю. Цей комп'ютер був випущений в кінці 2014 року, і тоді він конкурував з Raspberry Pi першого покоління - у порівнянні з яким виглядав дуже виграшно завдяки помітно більш високої продуктивності, що дозволяла використовувати його не тільки в навчальних цілях, але і в більш «казуальному» режимі - як ПК початкового рівня. Це дозволило набрати «критичну масу» користувальницького співтовариства, яке, не в останню чергу завдяки гарній підтримці виробника, продовжувало популяризувати цю платформу.

Однак через півроку після виходу Banana Pro побачила світ нова версія Raspberry Pi 2. У порівнянні з першим поколінням «малинка» значно додала в продуктивності (отримавши чотирьохядерний ARM Cortex-A7, що працює на частоті 900 МГц) і поступалася Banana Pro, за великим рахунком, лише у відсутності SATA-роз'єму і вбудованого модуля Wi-Fi. Зате вигравала за рахунок чотирьох портів USB, значно кращої підтримки в плані програмної складової і розмірів користувальницького співтовариства, а також, що важливо - ціни. На даний момент Raspberry Pi 2 в Україні можна купити за ~ 1200 грн ($ 50), у той час як Banana Pro обійдеться більше ніж у 1500 грн (майже $ 70). Схоже, LeMaker всерйоз пора задуматися про випуск Banana Pro 2 ...

 

Джерело: http://itc.ua/articles/ekspress-obzor-banana-pro-odnoplatnyih-kompyuterov-stanovitsya-bolshe/

Переглядів: 1379 | Додав: LinuxFun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Категорії розділу
Новини світу Orange Pi [9]
В цій категорії зібрано всі новини зі світу Orange Pi
Вхід на сайт
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Яку версію Orange Pi Ви б купили?
Всього відповідей: 13
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0